Att bo i bostadsrätt

Mer om Bostadsrätt

Att bo i bostadsrätt innebär att du måste vara medlem i bostadsrättsföreningen men kan om du vill och blir vald sitta i bostadsrättsföreningens styrelse. Detta innebär att du kan själv påverka er boende eftersom ni tillsammans äger fastigheten.

Att bo i en bostadsrätt innebär också större ansvar än att på i hyresrätt och vara med i styrelsen innebär utterliga ansvar och påverkansmöjligheter.

Bostadsrättsinnehavarens ansvar

Ägare till bostadsrätt har innehavaren att antal skyldigheter. Dessa skyldigheter kan vara att:

Bild på Bostadsrätt
  • Reparera fasta installationer som el, vatten eller andra rör i bostadsrätten
  • Byta ut trasiga strömbrytare, kranar eller persienner som sitter i mellan glasrutorna i fönstret.
  • Reparera trasiga lås i dörren
  • Byta spruckna glasrutor
  • Medverka vid städning av fastigheten enligt stadgarna.
  • Du som äger bostadsrätten åtar dig också att skaffa en hemförsäkring enligt bostadsrättsföreningens stadgar. Ofta erbjuder försäkringsbolagen ett bostadsrättstillägg vilket ersätter skador på egendom som du som ägare av bostaden äger.
  • Utbyte av golv eller slipa om trägolven i bostadsrätten

Allt detta finns reglerat i bostadsrättsföreningens stadgar.