Bostadsrättföreningarnas historik

Historik om Bostadsrättsförening

Redan år 1895 fanns det möjlighet att skapa föreningar som upplät bostäder/lägenheter till medlemmarna via så kallade bostadsrättsavtal.

Bostadsproblem under slutet av 1800-talet och början på 1900-talet var stora. Bostäderna var av mycket låg kvalité och inflyttningen till städerna gjorde att bristen på bostäder var stor, priserna var hög för att hyra, folk bodde trångt och om man klagade blev man vräkt.

Bostadsrätt i lagens namn

Socialdemokrater, bondeförbundet och liberaler var förespråkare för en boendereform som möjliggjorde rätten att bilda bostadsrättsföreningar. 1930 stiftades en bostadsrättslag som möjliggjorde att de första riktiga bostadsrättsföreningarna grundades samma år.

Senaste bostadsrättslagen

Den senaste bostadsrättslagen kom 2003 och hade ett antal förändringar som på ett tydligare sätt definierar:

Senaste bostadsrättslagen
  • Bostadsrättsföreningens möjligheter att göra sig av med en medlem som inte betalar sina avgifter i tid.
  • Sätt för bostadsrättsföreningen att bli av med medlemmar som på annat sätt inte sköter dig.
  • Vad som ska räknas om andrahandskontrakt.
  • Definera gränsen mellan bostadsrättsföreningens och medlemmen gällande vatten, avlopp och elstammar.
  • Bättre möjligheter för bostadsrättsföreningen att renovera eller reparera lägenheter på en medlems bekostnad där bostadsrättsinnehaveren både får betala för byggmaterial och arbete.
  • Vad en medlem får bygga om i lägenheten utan styrelsens tillstånd.